Svijet
0

Slovenija i Hrvatska pozvale da svoja granična pitanja riješe arbitražom?

FENA
Slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je izvješće o napretku Hrvatske, koje je u utorak popodne prihvatio vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta, a u kojemu nije izglasovana potpora amandmanu kojim bi se Slovenija i Hrvatska pozvale da svoja granična pitanja riješe arbitražom ako ne dođu do dvostranog dogovora.

Kako se navodi u izjavi za javnost, objavljenoj na web-stranicama slovenskog ministarstva vanjskih poslova, Slovenija sa zadovoljstvom konstatira da je time vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta uvažio slovenska stajališta.

Odluka kojom je na kraju odbor podržao samo dio predloženog poziva dvjema državama da riješe otvorena pitanja i u kojemu stoji da bi dvije vlade trebale iskoristiti sve prilike za dogovor o otvorenim graničnim pitanjima u izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova naziva se formulacijom koja je uvažila slovenska stajališta i koja je dobro izbalansirana.

"To shvaćamo kao priznanje dosadašnjim aktivnostima slovenske diplomacije koja je svoje sugovornike redovno i na svim razinama upoznavala s 'historijatom' slovensko-hrvatskih odnosa", navedeno je u izjavi koju je objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Zastupnik u Europskom parlamentu iz Slovenije Borut Pahor izjavio je, kako su javili slovenski mediji, da je rezultat glasovanja o prijedlogu da se spomene i arbitraža uspjeh djelovanja slovenskih predstavnika, odnosno "dokaz da su Slovenci uspješni kad nastupaju kao reprezentacija". U pozivu da vanjskopolitički odbor parlamenta povuče dio u kojemu se u vezi sa slovensko-hrvatskim odnosima spominje arbitraža slovenski zastupnici u Europskom parlamentu djelovali su usklađeno, bez obzira u kojoj parlamentarnoj stranačkoj formaciji u Europskom parlamentu inače surađuju.