Prijedlog premijerke
27

Škotska iduće godine organizuje novi referendum o nezavisnosti

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijerka Škotske Nicola Sturgeon objavila je datum tokom kojeg bi se trebao raspisati referendum o nezavisnosti ove države od Velike Britanije.

Prema pisanju britanskih medija, Sturgeon je predložila 19. oktobar 2023. godine kao datum na kojem bi se trebalo odlučivati o daljoj sudbini države unutar Velike Britanije.

Kao i na prethodnom referendumu, pitanje bi glasilo: "Da li Škotska treba da bude nazvisna zemlja?".

Sturgeon je najavila kako će vrlo brzo uputiti pismo i premijeru Velike Britanije Borisu Johnsonu u kojem će tražiti saglasnost za održavanje referenduma. Premijerka Škotske je pojasnila kako će, i ako Johnson ne odobri referendum, Škotska nastaviti sa svojim planovima koji se tiču referenduma.

"Moja je odlučnost da osiguram proces koji će omogućiti ljudima u Škotskoj, bez obzira na njihova razmišljanja, da izraze svoje stavove na zakonskom i ustavnom referendumu kako bi se većinsko razmišljanje moglo uspostaviti na pošten i demokratski način. Koraci koje sam danas napravila upravo idu u tom smjeru", rekla je Sturgeon.

Posljednji referendum o nezavisnosti Škotske održan je 18. septembra 2014. godine, a na njemu je 44,7 posto građana izrazilo želju da Škotska postane nezavisna država.

Ipak, 55,30 posto stanovnika bilo je protiv nezavisnosti pa je plan tadašnje vlade o nezavisnoj Škotskoj propao.