Svijet
0

Skoro 3.000 stradalih pri sudaru vozova u Sjevernoj Koreji

NINA/Sarajevo-X
Skoro 3.000 ljudi je poginulo ili povrijeđeno pri sudaru dva teretna voza u Sjevernoj Koreji u gradu Ryongchonu koji se nalazi 50 km sjeverno od Pyongyanga, javlja BBC.

Dva voza natovarena zapaljivim supstancama sudarila su se danas i eksplodirala na jednoj sjevernokorejskoj željezničkoj stanici, devet sati nakon što je istom prugom prošao sjevernokorejski lider Kim Jong Il u povratku iz Kine, prenio je Associated Press.

Vozovi koji su prevozili benzin i plin sudarili su se u Ryongchonu, 50 kilometara južno od grada Sinuijua, blizu kineske granice, javila je južnokorejska agencija Jonhap, dodajući da je stanica potpuno uništena i da broj žrtava za sada nije poznat, ali da je povrijeđen veliki broj ljudi. BBC prenosi da je stradalo skoro 3.000 ljudi.

Kim je u srijedu okončao trodnevni posjet Kini, tokom koje su dvije strane najavile nastavak multilateralnih pregovora radi pronalaženja rješenja za sjevernokorejsku nuklearnu krizu.

Kim i njegova vlada će ostati "strpljivi i fleksibilni, aktivno će sudjelovanju u procesu multilateralnih pregovora i doprinijet će ostvarenju napretka", objavila je sjevernokorejska agencija KCNA.

Sjevernokorejski lider je u Kinu stigao samo nekoliko dana nakon boravka američkog potpredsjednika Dicka Cheneya u Pekingu, koji je od Kineza zatražio da izvrše dodatni pritisak na Pyongyang i da ga uvjere da odustane od razvoja nuklearnog programa.

Peking također traži od Pyongyanga da odustane od tog programa, ali i od SAD-a zahtijeva da bude fleksibilnija kako bi se riješio aktuelni spor.

Kim je posjetio Kinu u trenutku priprema za novi sastanak predstavnika šest zemalja o nuklearnoj krizi.

Kina je već bila domaćin dva takva sastanka, na kojima su sudjelovali i visoki predstavnici obje Koreje, Japana, SAD i Rusije.

Idući susret bi, kako je predviđeno, ponovo trebao biti organiziran u kineskoj prijestolnici, i to prije jula.