Svijet
0

Sjeverna Koreja upozorila Kinu da priprema nuklearni test

FENA
Sjeverna Koreja upozorila je svog jedinog saveznika, Kinu, kako će provesti nuklearni podzemni test prije 20. januara.

Sjeverna Koreja odlučna je u namjeri jačanja svojih odbrambenih sposobnosti, njihov novi nuklearni test trebao bi biti korak dalje nakon prošlomjesečnog uspješnog lansiranja rakete sa satelitom u svemir.

Ministarstvo vanjskih poslova u Pjongjangu memorandumom objavljenom u nacionalnim medijima poručilo je kako je "Sjeverna Koreja nastaviti s jačanjem svojih mjera odvraćanja protiv bilo kojeg oblika rata", prenosi Business Insider.

Otkako je Sjeverna Koreja prošlog mjeseca uspješno lansirala raketu u svemir, raste i strepnja kako je to bila samo uvertira za njihov novi, treći nuklearni test po redu. namjera Sjeverne Koreje, smatraju analitičari, jest pokazati kako imaju tehnologiju za izradu nuklearne bojeve glave te sistem kojim istu mogu poslati do zacrtane mete.

"Pojačali smo nadzor nad Punggye-ri poligonom za nuklearna testiranja", rekao je neimenovani južnokorejski dužnosnik za list Joongang.

Sjeverna Koreja na tom je poligonu 2006. i 2009. godine provela nuklearne testove, uprkos pritisku međunarodne zajednice i nametnutim sankcijama.

Satelitske snimke poligona pokazuju kako su se aktivnosti na njemu intenzivirale i prije 12. decembra, kad je s istog lansirana raketa u svemir. Primijećena je i oprema za iskapanje i kopanje tunela.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje zatražilo je od Washingtona da raspuste zapovjedništvo UN-a predvođeno američkom vojskom, koje nadgleda primirje potpisano nakon rata dvaju Koreja, koji je završio 1953. godine.