Završen period žalovanja za vođom
0

Sjeverna Koreja poručila svijetu da ne očekuje promjene od nje

Sarajevo-x.com
Nasljednik Kim Jong-un
Nasljednik Kim Jong-un
Sjeverna Koreja je poručila međunarodnoj zajednici da "ne očekuju bilo kakve promjene" u svjetlu Kim Jong-ilove smrti.

Poruku su prenijeli državni mediji, a pripisuje se snažnoj Komisiji nacionalne odbrane Sjeverne Koreje. "Svečano i pouzdano objavljujemo da nikakve promjene s naše strane ne treba očekivati", navodi se u poruci.

Kim Jong-il je umro 17. decembra od srčanog udara. On je vladao Sjevernom Korejom od smrti svoga oca Kim Il-sunga 1994. Za njegove vladavine veliki je novac uložen u vojsku, a Sjeverna Koreja je provela dva nuklearna testa. Njegov sin Kim Jong-un proglašen je "vrhovnim vođom stranke, države i vojske".

Susjedi Sjeverne Koreje s pažnjom prate sva dešavanja nakon smrti vođe ne bi li došlo do promjena u odnosu Pjongjanga s međunarodnom zajednicom. Siromašna komunistička država i dalje je tehnički u ratu s Južnom Korejom i izolirana na međunarodnoj sceni zbog teških kršenja ljudskih prava i zanimanja za nuklearno oružje.

SAD su već poslale jednog od svojih najboljih diplomata Kurta Campbella u istočnu Aziju i on će imati razgovore u Pekingu, Seulu i Tokiju od 3. do 7. januara. U međuvremenu su ministri odbrane SAD i Južne Koreje već razgovarali o pitanjima na Korejskom poluotoku. Oni dijele mišljenje da su mir i stabilnost na Korejskom poluotoku prioritet i složili su se da blisko sarađuju u narednim mjesecima.

U četvrtak je Sjeverna Koreja održala nacionalnu komemoraciju za Kima Jong-ila, čime je završen zvanični period žalovanja. Stotine hiljada vojnika Sjeverne Koreje i građana postrojilo se na ceremoniji na trgu u Pyongyangu. Vrh vladajuće stranke i vojni dužnosnici pozdravili su tom prilikom Kima Jong-una, mladog i neiskusnog novog lidera, prenio je BBC.