Svijet
0

Sjeverna Koreja napustila šestostrane pregovore u Pekingu

FENA
Sjevernokorejski vodeći posrednik Kim Kye-gwan u četvrtak je krenuo na Pekinški aerodrom kako bi odletio kući nakon prekida pregovora o odustajanju od nuklearnog programa Pjongjanga.

Kim je odbio da učestvuje na šestostranim razgovorima održanim ove sedmice o načinima da se unaprijedi februarski sporazum o sjevernokorejskom odustajanju od nuklearnog programa u zamjenu za energetsku pomoć zbog problema s transferom sjevernokorejskih sredstava zamrznutih u banci u Macau, javio je AP.

Kim je mahao novinarima dok je dolazio na aerodrom, ali nije dao nikakvu izjavu.

Razgovori su zapali u probleme u utorak zbog spora oko 25 miliona dolara koji su bili zamrznuti od 2005. u Banco Delta Asia u Macau pod pritiskom iz Sjedinjenih Država.

Američki zvaničnici objavili su ove sedmice da će novac biti prebačen Sjevernokorejcima, tvrdeći kako monetarne vlasti Macaua, kineske teritorije, treba da deblokiraju sredstva.

Kina je obećala riješti to pitanje što je skorije moguće, dok bi se sredstva prebacila na sjevernokorejski račun u pekinškoj banci.

Razni razlozi su navedeni kao uzrok odgode. Zvaničnik japanske vlade, koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti razgovora, izjavio je da je banka primalac, Banka Kine, nevoljna da primi novac koji je predmetom istrage.

Južnokotrejska novinska agencija Yonhap javila je da je transfer odgođen jer vlasti Macaua imaju poteškoća u potvrđivanju vlasništva nad 50 sjevernokorejskih računa, od kojih je većina na imena rukovodilaca Zokwang Trading Co., sjevernokorejske firme sa sjedištem u Macauu za koju su američki zvaničnici dugo sumnjali da je umiješana u pranje novca.