Seul
0

Sjeverna Koreja lansirala četiri rakete

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjeverna Koreja u subotu je lansirala i četvrtu balističku raketu ispred svoje istočne obale, objavila je Južna Koreja, što je protumačeno kao znak prkošenja Washingtonu na 4. juli, Dan nezavisnosti Sjedinjenih Država.

Združeni stožer susjedne Južne Koreje objavio je da je sjeverni susjed ispalio tri rakete rano u subotu, a četvrtu negdje oko podneva po lokalnom vremenu mjesnom vremenu.

Lansiranje raketa, koje je slijedilo dva dana pošto je Sjeverna Koreja ispalila četiri rakete kratkog dometa, može dodatno pojačati napetosti u regiji dok SAD nastoji osigurati međunarodnu podršku za strogu provedbu sankcija UN-a. Sankcije su uvedene pošto je nepredvidljiv komunistički režim u Pyongyangu u maju izveo svoju drugu nuklearnu probu.

Združeni stožer oružanih snaga Južne Koreje objavio je da su rakete lansirane u subotu ujutro, ne navodeći kojega su tipa, prenosi agencija Associated Press.

Južnokorejska agencija Yonhap citirala je vojne dužnosnike koji su kazali da je vjerojatno riječ o raketama tipa Scud, dometa do 500 kilometara.

Sjevernokorejska novinska agencija nije javila o lansiranju raketa.

Zapovjednik operacija američke Ratne mornarice, admiral Gary Roughead, izjavio je da je vojska SAD-a spremna za svako probno lansiranje raketa Sjeverne Koreje.

  • Naši brodovi i snage koje su ovdje, spremne su za praćenje raketa i nadziranja aktivnosti koje se odvijaju, izjavio je Roughead nakon sastanka s japanskim vojnim dužnosnicima u subotu u Tokiju.

Brojna su nagađanja da bi režim u Pyongyangu mogao lansirati još projektila idućih dana, budući da je upozorenje brodovima da ne plove uz istočnu obalu Sjeverne Koreje na snazi do 10. jula.