Svijet
0

Sjeverna Koreja: Kim pozvao vojsku da se pripremi za borbu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjevernokorejski lider Kim Jong-Un je naredio vojsci da se pripremi za borbu uoči godišnjih vojnih manevara koje zajedno izvode američke i južnokorejske snage.

U "historijskom" govoru pred Središnjom vojnom komisijom jedine stranke, Kim je zatražio od zapovjedništva Korejske narodne vojske (KPA) da "se pripremi da bi reagirala u bilo kom obliku rata koji objavi neprijatelj", objavili su sjevernokorejski državni mediji.

Sastanak komisije je uslijedio nakon održavanja prošlosedmične vojne vježbe - pod Kimovom supervizijom - kojom se simulirao napad na južnokorejski otok u Južnom moru.

Sjevernokorejska vježba u kojoj su učestvovale artiljerijske jedinice, održana je na otocima Mu i Jangjae, "važnoj vrućoj tački" u blizini granice s Južnom Korejom, objavila je državna agencija Pyongyanga Korean Central News Agency (KCNA).

Ovom prilikom, Kim Jong-Un je pozvao vojsku da pojača svoju obuku da bi "izvela antiamerički sukob tako što će brzo slomiti neprijatelja ako napadne Sjevernu Koreju" prema KCNA-i.

Vojna jedinica iz Mua bombardirala je 2010. godine južnokorejski otok Yeonpyeong, kao odgovor na vojnu vježbu Seula u blizini sporne pomorske granice, kada su poginula četiri Južnokorejca.

Kao i svake godine, napetost raste prije američko-južnokorejskih manevara, nazvanih "Key Resolve" i "Foal Eagle", koji bi trebalo da počnu početkom marta.

Nikakvo primirje nije potpisano okončanjem Korejskog rata i tehnički, dvije države su u ratu.

Sjeverna Koreja je pokrenula niz vojnih vježbi u novembru i otada, njen lider je izvršio inspekciju deset raznih vojnih jedinica, prema južnokorejskom ministarstvu odbrane.

Sjeverna Koreja je predložila da obustavi sve nove nuklearne probe ako Sjedinjene Američke Države otkažu zajedničke vojne vježbe 2015. godine, što su Washington i Seul odbili.

Sjedinjene Američke Države imaju u Južnoj Koreji stalno raspoređeno gotovo 30.000 vojnika i preduzeće zapovjedanje združenim snagama u slučaju sukoba sa Sjevernom Korejom.