Nadgledao vojnu vježbu
50

Sjeverna Koreja ispalila najmanje šest projektila, Kim Jong-un naredio pripremu za dvije misije

D. B.
Sjeverna Koreja je ispalila najmanje šest projektila kratkog dometa, a to bi mogao biti uvod u sedmice vojnih vježbi s obje strane demilitarizirane zone koja razdvaja dvije Koreje.

Fotografije koje su danas objavili državni mediji prikazuju vježbu obavljenu u četvrtak poslijepodne, a na njima je i sjevernokorejski lider Kim Jong-un, koji je nadgledao aktivnosti jedinice za Hwasong artiljeriju.

Ispaljeni projektili su pali u Žuto more, a nedugo nakon toga se oglasila vojska Južne Koreje koja je saopćila da su ispaljeni balistički projektili kratkog dometa iz regije Nampo na zapadu Sjeverne Koreje.

U Južnoj Koreji se nalazi 28.000 američkih vojnika gdje Američke zračne snage koriste dva velika aerodroma u Osanu i Kunsanu na obali Žutog mora.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Kim je artiljerijskim jedinicama rekao da budu spremne za dvije misije, za odbranu od rata i za početak rata. Dodao je da intenzivnije vježbe trebaju biti simulacija stvarnog rata.

U Kimovom društvu je bila i njegova kćerka Ju Ae, koja se nedavno pojavljivala na većim događajima održanim u Sjevernoj Koreji.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Južna Koreja i snage UN-a će održati vježbu Freedom Shield, koja će trajati 11 dana, dok u međuvremenu američke i južnokorejske snage obavljaju redovne vježbe.