Veličanstvena atmosfera
55

Sjećanje na otpor Poljaka ne blijedi: Masovnim okupljanjem obilježena godišnjica Varšavskog ustanka

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Stanovnici poljske metropole Varšave u utorak su minutom šutnje obilježili 79. godišnjicu početka Varšavskog ustanka protiv njemačkog okupatora.

U Varšavi su se u 17 sati, tačno u vrijeme kada je 1. augusta 1944. izbio Varšavski ustanak, oglasile sirene. Saobraćaj i pješaci u gradu su zastali uz zvuke sirena kako bi odali počast borcima i žrtvama ustanka.

Poljski visoki dužnosnici, uključujući predsjednika Andrzeja Dudu, premijera Mateusza Morawieckog i gradonačelnika Varšave Rafala Trzaskowskog, zajedno s Varšavljanima i ratnim veteranima odali su počast ustanicima kod spomenika Gloria Victis na vojnom groblju Powazki, gdje više pokopano je od 4000 ustanika. Visoki poljski dužnosnici položili su cvijeće i na grob generala Antonija Chrušciela, zapovjednika poljskih ustaničkih snaga.

Tokom dana u Varšavi su se održavala razna komemorativna događanja. Morawiecki je u prvoj polovici dana položio cvijeće na ploču posvećenu bivšem poljskom predsjedniku Lechu Kaczyńskom, koji je kao gradonačelnik Varšave inicirao izgradnju Muzeja Varšavskog ustanka.

Prema Morawieckom, Varšavski ustanak bio je od velike važnosti i za poslijeratnu i za savremenu Poljsku. Ustanici su se borili za budućnost ujedinjene Poljske i da nacionalna jedinica bude simbol Poljske i budućeg vremena, rekao je poljski premijer.

Duda je u prvoj polobini dana učestvovao u memorijalnom događaju posvećenom žrtvama tranzitnog logora Zieleniak u varšavskoj četvrti Ochota. U govoru je pozvao na odavanje počasti herojima ustanka, koji nisu bili samo oni koji su se borili s oružjem u rukama, već i oni koji su ga podržavali i za njega patili.

[TWITTER]1686405702758133760[/TWITTER]

"Nikada ne možemo zaboraviti da je više od 180.000 stanovnika glavnog grada ubijeno i ubijeno tijekom Varšavskog ustanka", rekao je Duda.

Varšavski ustanak bio je najveća podzemna operacija u Evropi koju su okupirali nacisti. U borbama 1. augusta 1944. učestvovalo je između 40.000 i 50.000 pobunjenika. Ustanak je prvotno trebao trajati samo nekoliko dana, ali je na kraju potrajao više od dva mjeseca.

Tokom borbi u Varšavi poginulo je oko 18.000 pobunjenika, a oko 25.000 ih je ranjeno. Gubici su bili ogromni, posebno u redovima civilnog stanovništva. Ustanak je konačno ugušen, oko 500.000 njegovih preživjelih stanovnika moralo je napustiti grad, a Varšava je tokom njega gotovo potpuno sravnjena sa zemljom.