Prijetnje ubistvima
16

Širom Japana poslane prijetnje o postavljenim bombama u školama

T. K.
Japanski policajci (Foto: EPA-EFE)
Japanski policajci (Foto: EPA-EFE)
Policija u Japanu je u potrazi za osobom koja je slala dojave o postavljenim bombama stotinama škola što je dovelo do njihovih zatvaranja.

Prijetnje su upućene srednjim školama i univerzitetima početkom ove sedmice s broja registriranog u Tokiju. Nikakav eksploziv u školskim zgradama nije pronađen, a do sada nije bilo dojava o napadima na učenike i nastavnike, prenosi BBC.

Prijetnje bombama su rijetke u Japanu, koji je poznat po niskoj stopi kriminala. Prvi val poruka počeo je u ponedjeljak, stižući do škola i univerziteta širom zemlje. Više od 170 škola primilo je prijetnje bombom, rekli su zvaničnici.

Lokalni mediji izvijestili su da je jedna poruka tvrdila da je postavljeno više od 330 bombi, dok je druga glasila: "Postavio sam veliku bombu". Neki izvještaji govore da su poruke zahtijevale otkupnice u iznosu od 300.000 jena (2.320 dolara) do 3 miliona jena.

U utorak su poruke u kojima se prijeti ubistvom učenika i nastavnika oružjem kućne izrade poslane s istog broja srednjim školama u raznim prefekturama, uključujući Osaku, kao i Saitamu i Ibaraki blizu Tokija. Zbog prijetnji su mnoge škole zatvorene iz predostrožnosti, iako je većina ponovno otvorena.