Sastanak u Sarajevu
200

Bećirović: Hvala Velikoj Britaniji što pomaže usvajanje rezolucije u Srebrenici

A. L.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) u Bosni i Hercegovini Julianom Raillyjem te mu se zahvalio za podršku rezolucijiu o Srebrenici u UN-u.

Bećirović je ponovo ukazao da je veoma važno za jačanje mira u Bosni i Hercegovini i regiji usvajanje rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Istaknuto je da bi usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a bila iskazana solidarnost s porodicama žrtava genocida u Srebrenici i pokazana posvećenost pravdi i istini.

Također, na sastanku je razgovarano o političkoj i sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji i regiji. Bećirović je rekao da svi političari u regiji Zapadnog Balkana trebaju poštovati međunarodno pravo i doprinositi izgradnji stabilnosti i sigurnosti u ovom dijelu Evrope.

"Dobra regionalna saradnja je u interesu svih zemalja ove regije i zato je važno da poruke najviših zvaničnika budu odgovorne i smirujuće", rekao je.

Ambasador Railly je istakao da će Ujedinjeno Kraljevstvo štititi nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te snažno nastaviti podržavati demokratsku i multietničku državu Bosnu i Hercegovinu.

On je ponovio i podršku Bosni i Hercegovini na putu evropskih i euroatlantskih integracija.

Sagovornici su konstatirali da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i izrazito prijateljski.

Generalna skupština UN-a će o rezoluciji o genocidu u Srebrenici glasati 23. maja.