Izraelska vojska tvrdi
0

Sirijske granate pale na teritoriju Izraela

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sirijske minobacačke granate očigledno ispaljene tokom sukoba između vladinih snaga i pobunjenika pale su na teritoriju pod izraelskom kontrolom u utorak ujutro, saopćila je izraelska vojska.

Vojska je saopćila da je još nepoznat broj granata pao na Golansku visoravan, koju je Izrael preoteo od susjedne Sirije u šestodnevnom ratu 1967. godine i jednostrano ju je anektirao.

"Nekoliko minobacačkih granata rano ujutro je palo na Golansku visoravan, ne izazivajući nikakve štete ni žrtve. Granate su imale za cilj sela u Siriji, a granatiranje je dio sukoba u Siriji", izjavio je portparol izraelske vojske.

On je dodao da je izraelska vojska uložila žalbu snagama Ujedinjenih nacija (UN) odgovornim za pograničnu regiju, rekavši da "nikakvo prelijevanje sukoba iz Sirije u Izrael neće biti dopušteno".

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, saopćila je u utorak da su najmanje pet sirijskih vojnika i dva pobunjenika ubijena u borbama koje su izbile nakon što su pobunjenici napali kontrolne punktove vojske u blizini Golanske visoravni, koju je okupirao Izrael.

Sukobi su izbili u selima Hamidija i Horija u pokrajini Kuneitra, smještenoj na malom dijelu Golana, koji nije pod kontrolom susjednog Izraela, saopćila je Opservatorija.