Poziv na istragu
2

Sirijska opozicija optužuje Iran da isporučuje oružje Damasku

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Sirijsko nacionalno vijeće, najveća opozicijska koalicija, optužila je u petak Iran za uplitanje u sirijske poslove snabdijevajući Damask vojnom pomoći i pozvalo je Arapsku ligu i UN da urade istragu.

"I pored zločina koji je počinio sirijski režim, čini se da je iranski režim odlučan da pruža potpunu vojnu, sigurnosnu, ekonomsku i političku podršku", navelo je Sirijsko nacionalno vijeće u saopćenju.

Vijeće je optužilo Teheran da snabdijeva Damask opremom za elektronsko praćenje oružja, posebno eksploziva, teške artiljerije i tenkova.

"Čuvari iranske revolucije su učestvovali u operacijama progona protivnika režima", saopćilo je Vijeće, optuživši iranske vlasti da su "saučesnici pokušaja pokretanja građanskog rata u Siriji".

Opozicijska koalicija je pozvala Ujedinjene nacije i Arapsku ligu da "izvrši istragu" o ovom pitanju.

Vijeće sigurnosti UN-a "bi trebalo da osudi i preduzme neophodne mjere da se spriječi ilegalni dolazak iranskog oružja i opreme sirijskom režimu", dodalo je Nacionalno vijeće.

Vijeće smatra da je "Teheran dao milijarde dolara (sirijskom režimu) putem banaka u Libanu i Iraku, kako bi spriječio ekonomski kolaps".