Svijet
0

Sirijska opozicija odbacila amnestiju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Lideri sirijske opozicije odbacili su u srijedu na sastanku u Turskoj vladinu ponudu opće amnestije i saopćili da će nastaviti borbu za promjenu režima.

Sastanku u Antaliyi prisustvovalo je više od 300 disidenata, dan nakon što je predsjednik Bashar al-Assad ponudio amnestiju protivnicima vlade, među kojima su i pripadnici zabranjenog Muslimanskog bratstva.

U međuvremenu je organizacija Human Rights Watch "saopćila da raspolaže izvještajima o nedavnim ubistvima i mučenjima što su ih počinile sirijske trupe, koji bi se mogli okarakterizirati kao zločini protiv čovječnosti".

Organizacija sa sjedištem u New Yorku u srijedu je objavila izvještaj utemeljen na više od 50 intervjua sa žrtvama i očevicima nasilja, prenosi VoA.

Izvještaj je usredotočen na događaje u Dari na jugu zemlje, gdje su pripadnici sirijskih snaga navodno izvršili neke od najtežih zločina nad civilima od početka protesta protiv vlasti u martu.

Organizacija za ljudska prava navodi da su očevici pričali o prebijanju, mučenju pomoću električnih naprava i pritvaranju ljudi kojima je neophodna medicinska njega.

Sirijska vlada se u izvještaju Human Rights Watcha poziva da odmah prekine korištenje prekomjerne sile.

Izjave očevidaca iz Sirije, kao i službena saopćenja, teško je nezavisno provjeriti, s obzirom na to da je vlada nakon izbijanja nemira zabranila rad većini stranih novinara u zemlji.