Komentari (5)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Khamnei šalji Gardu. Cionisti i selafije nakon Damaska kreću na Qom.
Smrt Salkinija bi mogla izazvati veće nemire u Halepu, gradu koji dosad uglavnom nije dizao glas protiv režima. Režim u Damasku računa na srednji i viši srednji stalež među stanovnicima Damaska i Halepa kao protutežu protestantima u drugim gradovima koji svakodnevno protestvuju protiv režima.Napetosti oko ubistva šejha - pripadnika sunijske većine- i sumnje da su u njegovu smrt upetljane jedinice shabiha, čiji članovi uglavnom dolaze iz manjinske šitske sekte alevita, dodatno izazivaju brigu da bi slamanje protestanata od strane režima moglo dovesti do vjerskih sukoba. Mnogi aktivisti i dezerteri iz vojske optužuju vladu da pokušava potaknuti sukobe između sirijskih vjerskih grupa kako bi opravdali još brutalniji obračun sa protestantima .
Sumnje da je režim umiješan u njegovu smrt brzo su se proširile u utorak.\"Vjerujem da je vlada umiješana u smrt našeg šejha. On je uvijek bio tako hrabar govoriti protiv režima, a svi smo njegove riječi smatrali tako mudrim. Ko bi ga drugi mogao ubiti?\" pita Aniseh, 45-godišnja majka petero djece u Halepu, jedna od nekoliko osoba intervjuiranih nakon širenja optužbi protiv režima.Muftija Halepa je bio poznat po tome što je kritikovao brutalno gušenje protesta, od strane režima. Salkini, zajedno s drugim učenjacima u Halepu, objavio je prošlog mjeseca proglas u kojem okrivljuje sirijske vlasti da su odgovorne za krvoproliće u zemlji, jer su \"moćniji\" od dvije strane.
Plaćene provladine paravojne jedinice, poznate kao \"shabiha\", i regularne vladine snage sigurnosti tukle su i hapsile prisutne na dženazi kada je ona stigla do mezarja, javili su aktivisti.Dr. Ibrahim Salkini, 77, sunijski muftija Halepa (Aleppo) i šef katedre za šerijatsko pravo na Univerzitetu u Damasku, umro je ranije u utorak, nakon što je proveo nekoliko dana u bolnici. Prema Uniji koordinatora Halepa, halepskog ogranka mreže aktivista u Siriji, Lokalnog koordinacionog odbora, muftija je pretrpio srčani udar nakon što su ga sigurnosne snage posjetile poslije održane hutbe u petak, koju neki opisuju prkosnom.Prema Uniji koordinatora Halepa, porodici šejha nije bilo dopušteno da ga posjeti u bolnici, a njegova soba je bila pod strogim nadzorom.
Smrt sunijskog muftije izazvala nemire u Halepu (Aleppo) ČETVRTAK, 08 SEPTEMBAR 2011 10:24 Dženaza muftiji Halepa imamu Ibrahimu Selkiniju koji je umro pod strogim sigurnosnim uvjetima u bolnici u utorak prekinula je mirno stanje koje je prevladavalo u sirijskom komercijalnom centru Halepu (Aleppo) tokom šestomjesečnog ustanka širom Sirije. Provladine snage sigurnosti u ciivlnoj odjeći napale su dženazu, a prisutni na dženazi i aktivisti su pozivali na kraj režima Bašara Al-Asada.Video objavljen na internetu pokazuje barem nekoliko stotina ljudi koji su bili prisutni na dženazi, uzvikujući \"smrt, ali ne i poniženje,\'\' slogan protuvladinih protestanata.