Svijet
0

Sirijska opozicija: Asada čeka Gadafijeva sudbina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sirijski predsjednik Bašar el-Asad ponavlja greške libijskog lidera Moamera Gadafija i očekuje ga slična sudbina, izjavio je danas šef delegacije sirijske opozicije u posjeti Moskvi Amar Kurabi.

Kurabi, koji je i predsjednik izvršnog biroa sirijske Konferencije za promjene i šef Nacionalne organizacije za ljudska prava, ocijenio je, istovremeno, da dijalog vlasti u Damasku i opozicije nije ozbiljan.

„Oni samo govore o promjenama i dijalogu s narodom, a u praksi primjenjuju silu i odnose se prema tome neozbiljno“, rekao je on, a prenijela je agencija Itar-Tass.

Ruska državna agencija javila je jučer, pozivajući se na izvor u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije, da u Moskvu stižu predstavnici sirijske opozicije na poziv nekoliko društvenih organizacija i da se do kraja posjete, 10. septembra, ne očekuju nikakvi susreti u Ministarstvu.

Kurabi je odbacio optužbe da opozicija podstiče vlast na primjenu nasilja, nazivajući to „propagandom vlasti“.

Prema njegovim riječima, situacija u Siriji je „ušla u ćorsokak“.

"Nadali smo se da će režim provesti reforme i napraviti pozitivne pomake, ali u praksi je sve obrnuto, situacija je žalosna, ljudska prava se svakodnevno krše“, rekao je Kurabi, dodajući da zato „sirijski narod danas zahtijeva svrgavanje režima Bašara Asada“.

Na susretu s predsjednikom Vanjskopolitičkog komiteta gornjeg doma ruskog parlamenta (Vijeća federacije) Mihailom Margelovom, predstavnik sirijske opozicije je rekao da pozitivno gleda na „optimističku poziciju Rusije o mogućnostima za dijalog“ između sirijske vlasti i opozicije, ali da „nažalost, sirijske vlasti odgovaraju jedino silom i krvoprolićem“.

Šef delegacije sirijske opozicije je ukazao na „naročitu ulogu i značaj" politike Moskve u regiji.

Margelov je, pak, poslije razgovora sa delegacijom, najavio da će Vijeće federacije uputiti u Siriju misiju senatora koji bi se na mjestu događaja uvjerili kakvo je stanje.

"Dobili smo podršku za tu ideju od delegacije sirijske opozicije. Nadam se da ćemo u ponedjeljak dobiti podršku i sirijskih vlasti s kojima ću se sresti“, rekao je Margelov, koji je i predstavnik ruskog predsjednika za Afriku.

Ruski senator je rekao da Rusija „sa tugom konstatira nastavak nasilja u Siriji“ i da je spremna da „učini sve kako bi se što je moguće prije našlo rješenje za tu krizu“, prenio je Itar-Tass.

Prema njegovim riječima, Moskva održava kontakte sa više političkih snaga Sirije kako bi pronašla mogućnosti za dijalog među njima.

„Sirija je jedna od ključnih zemalja Bliskog istoka i davnašnji i pouzdan prijatelj Rusije“, rekao je Margelov.

Ranije danas ruska agencija prenijela je izvode intervjua Dmitrija Medvedeva TV kanalu Euronews, koji je rekao da je Rusija spremna da podrži „različite pristupe“, ali da oni „ne treba da se zasnivaju na jednostranoj osudi postupanja, konkretno vlade i predsjednika Asada“.

„Oni treba da daju jasan signal svima u sukobu: treba sjesti za pregovarački sto, dogovarati se i prekinuti krvoproliće“, rekao je ruski predsjednik.

Itar-Tass navodi da se Rusija zalaže za pregovarački proces, dok je Zapad za uvođenje sankcija protiv vlasti u toj zemlji koje će „kako, vjerovatno, računaju neki političari, dovesti do pada vlade predsjednika Bašara Asada“.