Rastu tenzije između dvije zemlje
1

Sirija zabranila turske civilne letove u svom zračnom prostoru

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Turskim civilnim avionima zabranjeno je prelijetanje kroz sirijski zračni prostor, rečeno je iz Damaska.

Zabrana je stupila na snagu u subotu u ponoć po lokalnom vremenu, a donesena je samo nekoliko dana nakon što je turska presrela sirijski avion, pod optužbom da je prevozio municiju za sirijsku armiju. Sirija je Trusku optužila da laže i tražila da se municija prikaže javnosti.

Iz ministarstva vanjskih poslova Sirije je rečeno da je zabrana turskih letova vid odmazde zbog sličnih poteza Turske. Turska nije najavila slične mjere protiv Sirije, ali je rečeno da će presretati svaki avion za koji sumnjaju da prenosi vojni tovar, prenosi BBC.

Tenzije između dvije zemlje rastu nakon serije graničnih incidenata. Nedavno je pet turskih civila izgubilo život nakon sirijskog granatiranja. Turska vlada podržava sirijsku opoziciju i traži ostavku predsjednika Bashara al-Assada.

U međuvremenu je organizacija Human Rights Watch optužila sirijsku vladu da koristi kasetne bombe, koje su prema dogovoru zabranjene u više od 100 zemalja, u naseljenim područjima. Sirija odbija da se priključi Konvenciji o kasetnoj municiji, prema kojoj se zabranjuje upotreba takvog naoružanja.