Svijet
0

Sirija prihvatila Annanov plan za okončanje nasilja

FENA
Homs (Foto: AFP)
Homs (Foto: AFP)
Sirijska vlada je prihvatila mirovni plan međunarodnog posrednika Kofija Annana u šest tačaka o okončanju sukoba u toj zemlji, saopćio je Annanov portparol tokom razgovora u utorak u Pekingu.

"Annan je pisao predsjedniku Asadu tražeći od sirijske vlade da odmah pretoči svoje riječi u djela", naveo je Annanov portparol Ahmed Favzi u saopćenju za javnost iz kineske prijestolnice, prenosi DPA.

Annan, zajednički posrednik Ujedinjenih naroda i Arapske lige, doputovao je u Peking u utorak prijepodne nakon posjete Moskvi. On nastoji pridobiti podršku Rusije i Kine, koje su blokirale rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji.

Njegov plan poziva na okončanje godinu dana dugog nasilja s primirjem koje bi nadzirao UN, neometani pristup humanitarne pomoći Sirijcima blokiranim u borbama, oslobođenje uhapšenih tokom nemira i pokretanje procesa koji bi uključivao sve strane u Siriji na formiranju višestranačkog političkog sistema.

"Annan je istaknuo da će provedba njegovog plana biti ključna ne samo za sirijski narod koji je zatečen ovom tragedijom nego i za regiju i međunarodnu zajednicu u cjelini", saopćio je Favzi.