Svijet
0

Sirija: Oslobođeno 912 zatvorenika

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sirija je oslobodila 912 osoba uhapšenih u protestima protiv predsjednika Bashara al-Assada.

Nasilan odgovor na protestima se nastavlja, sigurnosne snage ubile su dva civila kod grada Dere odakle je u martu krenuo prodemokratski ustanak, javljaju agencije.

"Oslobođeni su oni koji ruke nisu okaljali sirijskom krvlju", javila je državna novinska agencija koja navodi da je pušteno 912 zatvorenika. U oktobru je iz zatvora pušteno 1.700 zatvorenika, a oslobađanje političkih neistomišljenika jedan je od prodemokratskih zahtjeva al-Asadovu režimu.

Dva civila ubijena su u srijedu u sukobu sigurnosnih snaga s dezerterima kod Idleba blizu grada Dere, objavio je sirijski Opservatorij za ljudska prava, javlja AFP.

Opservatorij navodi da je režim u utorak ubio devet civila, među kojima osmogodišnju djevojčicu. Siriji su sankcije uvele zapadne zemlje i Arapska liga koja je prvi put mjere takvih razmjera nametnula nekoj svojoj članici.

Od početka protesta protiv al-Assada ubijeno je više od 3.500 osoba, a više od 30.000 je uhapšeno i u zatvorima izloženo mučenju, silovanjima i samovoljnim smaknućima, prema izvještaju Ujedinjenih nacija koje Siriju optužuje za zločine protiv čovječnosti.