Svijet
0

Sirija: Najmanje 29 civila ubijeno

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 29 civila ubijeno je u Siriji u četvrtak, saopćila je opozicija, dok tim posmatrača Arapske lige obilazi nemirna područja u jeku rastućih kritika da ne čini dovoljno na zaustavljanju nasilja vladinih snaga nad demonstrantima.

Opozicijski odbor za lokalnu koordinaciju javili su da su sirijske snage sigurnosti ubile većinu od 29 civila u regiji u blizini Damaska, prenosi dpa.

"Pet osoba je poginulo u pokrajini Hama kada su snage sigurnosti otvorile vatru na prodemokratske demonstrante, dok je još pet ubijeno u centralnoj pokrajini Homs", izjavio je sirijski aktivist sa sjedištem u Bejrutu za DPA, tražeći da ostane anoniman.

Nasilje je uslijedilo nakon što su se posmatrači Arapske lige pripremali da se razmjeste u nemirnim pokrajinama Dara i Ildib, u kojima su protesti izbili u nekoliko regija, sopćili su aktivisti.

"Cilj njihove misije ne bi trebao biti puki nadzor situacije na terenu nego osiguravanje da se sirijski režim povinuje protokolu Arapske lige o okončanju nasilja", izjavio je Burhan Galijon, čelnik Sirijskog nacionalnog vijeća, da sjedištem u Kairu.

Na osnovu mirovnog plana koji je podržala Arapska liga, Sirija mora povući vojsku iz civilnih područja, osloboditi sve političke zatvorenike i pokrenuti dijalog s opozicijom.

"Bilo bi bolje da je posmatračka misija bude veća i bolje opremljena", izjavio je Galijon u četvrtak nakon razgovora s predsjedavajućim Arapske lige Nabilom al-Arabijem.

Izvor blizak misiji izjavio je za dpa da će 150 do 200 posmatrača biti razmješteno širom Sirije do kraja mjeseca.