Svijet
15

Sirija: IDIL pogubio novinarku Ruqiu Hassan

Klix.ba
Ruqia Hassan
Ruqia Hassan
Pripadnici terorističke organizacije Islamska država ubili su novinarku Ruqiu Hassan koja je pisala o životu u okupiranom sirijskom gradu Raka i to nakon što su je optužili za špijunažu.

Novinarka je ubijena još u septembru, a vijest o njenom pogubljenju proširila se tek sada s obzirom na to da su pripadnici IDIL-a sve do sada tvrdili kako je Hassan živa.

Ruqia Hassan pisala je pod pseudonimom Ibrahim Nisan, a u svojim tekstovima opisivala je život građana u Raki, sirijskom gradu pod kontrolom IDIL-a, kao i o zračnim udarima američke koalicije na položaje terorista.

Hassan je studirala filozofiju na univerzitetu u Alepu, a kasnije se pridružila opoziciji protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Odbila je da ode iz Rake čak i nakon što su teroristi osvojili grad.

U augustu je novinarka pritvorena i to pod optužbom da je u kontaktu sa članovima Slobodne sirijske vojske koju IDIL-ovi militanti doživljavaju izdajicama.

Ona je na svom Facebook profilu često pisala o svojim osjećajima, muzici koju sluša, a mnogobrojnim pratiocima upućivala je poruke nade.