Svijet
0

Sirija: Assad objavio opću amnestiju

FENA
Bashar al-Asad
Bashar al-Asad
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad objavio je u utorak opću amnestiju, dan nakon što je obećao široke, ali još nejasne reforme kako bi ublažio tromjesečnu narodnu pobunu protiv njegove autokratske vladavine.

Aktivisti i analitičari odbacili su Assadova obećanja od ponedjeljka, tvrdeći da on nije uspio udovoljiti zahtjevima demonstranata koji već tri mjeseca prkose žestokoj vojnoj akciji na gušenju protesta na kojima se traže veće slobode, predstavljajući najveći izazov njegovoj 11-godišnjoj vladavini, prenosi Reuters.

Amnestija, druga u tri sedmice, obuhvata sve koji su počinili krivična djela do 20. juna, javila je državna novinska agencija SANA. Nakon prve amnestije sirijske vlasti oslobodile su stotine političkih zatvorenika, ali grupe za ljudska prava tvrde da ih ima još na hiljade u sirijskim zatvorima.

Assad je izjavio u ponedjeljak da će zatražiti od ministarstva pravde da razmotri objavljivanje šire amnestije jer, sudeći po susretima koje je imao s lokalnim liderima, on smatra da "prva amnestija nije bila zadovoljavajuća za mnoge i postoji želja da druga amnestija bude šira".

Grupe za ljudska prava tvrde da su se akcije protiv demonstranata intenzivirale od objave prve amnestije 31. maja i da je na stotine osoba uhapšeno.

U utorak su desetine hiljada Sirijaca izašle na mitinge podrške Assadu širom zemlje.

Državna televizija prikazala je mitinge podrške u Aleppou, Damasku i južnom gradu Deraa, gdje su protesti protiv Assada prvi put izbili sredinom marta. Ljudi su mahali trobojnim zastavama zemlje, nosili slike predsjednika i puštali su crvene, bijele i crne balone u zrak.