Velika Britanija
0

Širenje protesta zbog zapošljavanja stranaca

FENA
Skoro 900 zaposlenih u britanskoj nuklearnoj elektrani "Sellafield" priključilo se u ponedjeljak protestima zbog zapošljavanja stranih radnika u vrijeme kada je zemlja pogođena recesijom i kada raste broj nezaposlenih.

Stotine radnika je proteklih dana protestiralo na istoku i sjeverozapadu Velike Britanije, prenio je Reuters, ocijenivši da demonstracije ukazuju na sve veće nezadovoljstvo radnika ekonomskim potezima vlade, dok zemlja tone u recesiju, a broj nezaposlenih dostiže skoro dva miliona.

Organizatori protesta tvrde da akcija nije usmjerena protiv stranaca, već da samo žele ravnopravne uvjete zapošljavanja za sve.

"Ne pokušavamo spriječiti dolazak strane radne snage u Britaniju. Pokušavamo spriječiti strance da dolaze i prihvaćaju da budu manje plaćeni od nas, čime nas podrivaju", izjavio je Bill Elbek, jedan od vođa sindikata elektrane Sellafield.

"Zalažemo se za ista prava za sve, ne samo za nas, već i za strane radnike", dodao je Elbek, upozoravajući vladu da će se ne sasluša li štrajkače, suočiti sa širenjem protesta.

Pitanje strane radne snage veoma je neprijatno za britanskog premijera Gordona Browna, koji je u govoru 2007. godine obećao: "Britanska radna mjesta za britanske radnike."

Brown je u ponedjeljak izrazio razumijevanje prema štrajkačima, ali je primijetio da protesti nisu dobar način za rješavanje problema.

"Jasno mi je da su ljudi u ovom trenutku zabrinuti za svoja radna mjesta i želim da i oni i njihove kolege budu tretirani na pravičan način", rekao je Brown. "Međutim, smatram da sadašnji štrajk može da bude samo kontraproduktivan."

Brown će se sredinom 2010. godine suočiti s općim izborima i zabrinut je da bi protesti mogli ugroziti pozicije njegove Laburističke stranke, koju tradicionalno podržava radnička klasa, a finansiraju sindikati.