Uspješna operacija
0

Sijamske blizanke razdvojene nakon devetosatne operacije

Sarajevo-x.com
Blizanke uspješno razdvojene
Blizanke uspješno razdvojene
Filipinke Angelina i Angelica, dvogodišnje blizanke, uspješno su razdvojene hirurškim zahvatom. Operacija je rađena u dječijoj bolnici na Univerzitetu Stanford.

Za operaciju je bio potreban tim od 40 ljudi i više od devet sati kako bi sestre bile neovisne jedna o drugoj. Nakon operacije fizičkog razdvajanja, sestre su prebačene u drugu bolonicu gdje je urađena oparacija rekonstrukcije područja na kojem su bile povezane. Dva sata poslije, obje su prebačene na odjel intenzivne njege sa velikim ožiljcima na području stomaka.

"Ovo je ostvarenje sna. Riječima ne mogu opisati kako se sada osjećamo'', kazala je Ginady Sabuco, majka ovih blizanki.

Dr. Gary Hartman, hirurg koji je vodio operaciju, kaže kako je sve prošlo bez problema.

"Za nekoliko godina imat ćemo dvije sretne i zdrave djevojke. Nema nikakvih prepreka da se u potpunosti ne oporave”, kazao je Hartman.

Angelina i Angelica su došle prošle godine u Ameriku. Žive u San Joseu zajedno sa svojim roditeljima i 10-godišnjim bratom. Iako su imale velike poteškoće u razvoju, naučile su hodati, brojati i razlikovati boje.

Dr. Hartman kaže da bi, da su ostale povezane, bile suočene sa vilikim rizikom kao što je oštećenje kičme ili mišića. Operacijom su razdvojene jetre, dijafragme, grudni koš, ramena i abdominalni mišići.

Djevojčice bi trebale ostati u bolnici najmanje dvije sedmice.