Svijet
5

Shimon Peres: Kopneni napad na Gazu bi mogao uskoro početi

Klix.ba
(Foto: EPA)
Izraelske zračne snage su izvele nekoliko zračnih napada na Gazu u kojima je poginulo nekoliko desetina ljudi, a na napad su militanti odgovorili raketama.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je zbog konstantnih napada Hamasa odlučio pojačati ofanzivu na militante.

"Operacije će biti proširene i nastavit će se dok ne prestanu napadi na naše zajednice i dok se ne uspostavi mir. Vojska je spremna na sve"m izjavioe je Netanyahu.

Izraelski predsjednik Shimon Peres, čija je uloga više ceremonijalna i nije uključen u vođenje politike, za CNN je rekao da bi se kopneni napad na Gazu mogao dogoditi veoma brzo ukoliko Hamas ne prestane ispaljivati rakete na Izrael.

"Upozorili smo ih, zatražili smo da prestanu. Čekali smo jedan, dva, tri dana, a oni su nastavili s granatiranjem i proširili svoje djelovanje na više lokacija u Izraelu", izjavio je Peres.

Ministar vanjskih odnosa, strategije i obavještajnih informacija, Yuval Steinitz, rekao je da bi kopneni napad mogao postati prijeko potreban.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je u međuvremenu organizovao sastanak svog kabineta kako bi se razgovaralo o krizi.

"Ovaj rat nije uspjeren protiv Hamasa ili drugih političkih partija, nego protiv palestinskog naroda. Kako nazivate ovaj zloćin i kako se definiše po međunarodnom zakonu? Ubijanje porodica je kolektivna kazna, to se zove genocid", izjavio je Abbas.

Hamasov glasnogovornik Sami Abu Zuhri je rekao da izraelska "glupa" prijetnja nije uplašila nikoga te da su borci Hamasa spremni da se obračunaju s "kukavičkim" izraelskim vojnicima u Gazi.

U Gazi sve više poginulih

Od ponedjeljka su izraelske snage pogodile 550 ciljeva, a granatirani su Hamasovi raketni bacači, tuneli i domovi Hamasovih lidera, za koje se smatra da su komandni centri.

U napadima je poginuo 61 Palestinac, a povrijeđeno ih je više od 550 povrijeđenih. Među poginulim je 11 djece, uključujući 18-mjesečnu bebu. Poginula je i 80-godišnja žena.

U napadu u srijedu je poginulo dvoje djece i njihova majka među petero ljudi, kada su izraelske snage granatirale njihovu kuću. Neki članovi porodice su imali veze s Hamasom.

Vozač informativne agencije iz Gaze je poginuo u srijedu navečer kada je izraelska raketa pogodila njegovo vozilo. Troje ljudi je ranjeno.

Izraelske snage telefonskim pozivima i bacajem praznih čahura na krovove upozoravaju civile na nadolazeći zračni napad.

Izraelska vlada je odobrila angažovanje 40.000 rezervista, a mobilizovano ih je 1.000.

Tenzije u regiji su eskalirale kada su ubijena trojica izraelskih tinejdžera, od kojih je jedan imao i američko državljanstvo. Oni su kidnapovani prošlog mjeseca na putu kući iz škole, a tijela su im pronađena prošle sedmice. Izrael krivi Hamas, a militantna grupa odbija odgovornost.

Nekoliko dana nakon što su pronađena tijela izraelskih tinejdžera, ubijen je i Palestinski tinejdžer, a nekoliko osoba je uhapšeno pod sumnjom da su ga ubili.

Na Izrael su u srijedu pale 72 granate, ali poginulih nije bilo.