Svijet
0

Sharonov manadat i zvanično istekao

FENA
Mandat Ariela Sharona i zvanično je istekao s ponoći na petka na subotu, 100 dana nakon što ga je onesposobio teški moždani udar.

Istog momenta, Sharonov dugogodišnji zamjenik Ehud Olmert, preuzeo je funkciju vršioca dužnosti izraelskog premijera, javio je Reuters.

Olmert je pobijedio na prošlomjesečnim općim izborima na čelu stranke Kadima koju je prošle godine osnovao Sharon. On je u procesu formiranja nove koalicione vlade.

Po izraelskom zakonu, premijerova nesposobnodst da obavlja dužnost smatra se trajnom nakon 100 dana a njegov ploožaj i ovlasti trajno se poništavaju.

Sharon (78), je u komi u jerusalemskoj bolnici otkako je pretrpio teški hemoragični udar 4. januara.

Olmert, koji je bio zamjenik premijera u vrijeme kada je Sharon pretrpio moždani udar, odmah je preuzeo njegove ovlasti i imenovan je prelaznim premijerom.

Na posebnom zasjedanju, izraelska vlada jednoglasno je izglasala da imenuje 60-godišnjeg Olmerta vršiocem dužnosti premijera. Glasanje je obavljeno ranije zbog sedmicu dana dugog praznika Pesaha koji je počeo u srijedu.

Promjena titule iz "prelaznog" u "vršioca dužnosti" nije izmjenila Olmertove ovlasti na tom položaju.

Olmert, čija je stranka Kadima osvojila većinu parlamentarnih mjesta na općim izborima održanim 28. marta, preuzet će punu premijersku titulu u predstojećim sedmicama ukoliko nova vlada koja se trenutno formira položi zakletvu kako se i očekuje.

"Itekako se nadam da će današnja odluka biti na snazi samo kratak period. Nadam se da ćemo biti u stanju novu vladu podnijeti parlamentu na usvajanje što je brže moguće", poručio je Olmert članovima vlade nakon usvajanja odluke u utorak.

Olmert je obećao da će odrediti izraelske granice sa ili bez palestinskog pristanka, kroz evakuaciju izolovanih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i snaženjem većih doseljeničkih blokova na toj teritoriji.

Očekuje se da se Sharon uskoro prebaci u medicinsku ustanovu za dugoročnu njegu ili da se vrati na svoj ranč u južnom Izraelu gdje će biti pod stalnim medicinskim nadzorom.

Decenijama je taj bivši general smatran ključnom ličnosti u oblikovanju političke scene Bliskog istoka. Dugo smatran arhetipom jastreba i predvodnikom doseljeničkog pokreta, on je po prvi put izabran za premijera u 2001.

U svom drugom mandatu Sharon je napravio radikalni zaokret, povlačeći izraelske doseljenike i vojnike s okupiranog pojasa Gaze prošle godine.

Dramatični potez, koji je označavao prvi put da Izrael demontira naselja na zemlji koju Palestinci žele za državu, izazvao je revolt krajnjih desničara u njegovoj nekadašnjoj stranci Likud, što ga je i navelo da oformi Kadimu.