Komentari (3)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Međutim, posjeduje znanje i stručnjake, a zbog loših odnosa s Kinom može se pozvati na ugroženu nacionalnu sigurnost. Sirija - tijekom 1990-ih od Kine i Rusije kupila je po jedan reaktor za civilne svrhe, a projektile od Sjeverne Koreje i Pakistana. Vjeruje se da će se naoružati ukoliko to učine Iran i Sjeverna Koreja, a u svrhu zaštite od napada SAD-a.Južna Koreja - ima napredni civilni program, a njezini su znanstvenici sve do 2000. godine potajno vršili istraživanja. Dovoljno je bogata da sve potrebno uveze, a ukoliko dođe do unifikacije sa Sjeverom naslijedit će njegov nuklearni program.
Japan -takozvana \"virtualna\" nuklearna zemlja koja ima jedan od najnaprednijih svjetskih civilnih nuklearnih programa i 23 tone plutonija pogodnog za izradu bombi, a skretanje državne politike udesno i ugrožena sigurnost mogli bi mu biti razlozi za naoružavanje. Iran - procjenjuje se da mu treba još 10 godina za izradu oružja, a u prošlosti se često služio stranim tehnologijama i crnim tržištem. Navodno je 2000. od Ukrajine kupio šest projektila koji mogu nositi 200-tonske nuklearne bojeve glave i dosegnuti Izrael i južnu Europu. Tajvan - u 1980-ima je bio blizu proizvodnje, ali je pod pritiskom međunarodne zajednice uništio postrojenja.
Prema podacima stockholmskog Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja Rusija posjeduje 5,682 nuklearne bojeve glave, SAD 5,521, Francuska 348, Velika Britanija 185, Kina 130, Indija 50, Pakistan 60, a Izrael, koji ne priznaje posjedovanje nuklearnog oružja, između 100 i 200. Direktor IAEA-e Mohammed el Baradei rekao je da, nakon Sjeverne Koreje, još \"20 do 30 zemalja ima kapacitet razviti nuklearno oružje u vrlo kratkom vremenskom roku\", a to agencija praktički nema načina ni otkriti ni spriječiti. Magazin Foreign Policy angažirao je stručni tim koji je napravio popis pet najizglednijih budućih nuklearnih sila.