Svijet
0

Seul ublažio zahtjeve za nastavak pregovora

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Južna Koreja ublažila je zahtjeve za nastavak pregovora o pomoći za razoružanje sa Sjevernom Korejom, navodeći da nije potrebno izvinjenje za prošlogodišnje smrtonosne napade.

Južnokorejski mediji javili su, pozivajući se na neimenovane zvaičnike vlade, da, umjesto toga, Seul smatra da odgovor na pitanje da li će šestostrani pregovori biti ponovo pokrenuti treba da bude iskrenost Pjongjanga za odustajanje od svog nuklearnog programa.

"Vlada nije promijenila svoj stav da može ući u razgovore, uključujući i šestostrane, sa Sjevernom Korejom, čak iako Pjongjang ne uputi izvinjenje za potapanje vojnog broda Chonan. Mada su potapanje broda i artiljerijski napad na ostrvo Jeonpjeong bliska našim osjećanjima, denuklearizacija je mnogo važnije pitanje", izjavio je neimenovani izvor iz vlade, prenosi dnevnik "JongAng".

Seul je ranije bio neodređen o pitanju kako tačno Pjongjang treba da se izrazi po pitanju napada, povremeno zahtijevajući izvinjenje, iskazivanje kajanja ili jednostavno priznanje odgovornosti, kako bi razgovori bili nastavljeni.

Pjongjang negira odgovornost za potapanje vojnog broda i tvrdi da je Južna Koreja isprovocirala artiljerijski napad na ostrvo. Analitičari smatraju da su male vjerovatnoće da će Sjeverna Koreja promijeniti svoj stav.

Regionalne sile su zahtijevale da dvije Koreje prvo riješe međusobne nesuglasice putem dijaloga prije bilo kakvog nastavka šestostranih razgovora koji su u zastoju od 2008. godine, a u kojima još učestvuju Kina, SAD, Rusija i Japan.