Svijet
0

Seul bi vodio vojne pregovore s Pyongyangom već od februara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Seul je u srijedu predložio da se vojni pregovori s Pyongyangom počnu održavati već od februara, izjavili su vladini zvaničnici otvarajući tako vrata prvom susretu dvaju susjeda nakon bombardiranja krajem novembra.

Južnokorejski ministar odbrane je poslao poruku Sjevernoj Koreji u kojoj predlaže 11. februar kao datum susreta koji bi se održao u pograničnom selu Panmunjom.

Prvi kontakt bi imao za cilj da se utvrde datumi, dnevni red i mjesto za vojne pregovore na visokom nivou, saopćilo je ministarstvo.

Pomoćnik američkog državnog sekretara James Steinberg, drugi čovjek State Departmenta, koji je u srijedu stigao u Seoul, nazvao je ovaj napredak "prvom kritičnom etapom".

Prošle sedmice je Južna Koreja prihvatila prijedlog Sjevera da započnu vojni pregovori "na visokom nivou" kako bi se umirile tenzije nakon što je Pyongyang u novembru bombardirao jedan južnokorejski otok.

Ona je još jedanput upozorila da Sjever mora prihvatiti odgovornost za dva velika incidenta u 2010. godini.

U martu je 46 južnokorejskih mornara izgubilo život kad je torpediran brod Cheonan, što se nakon međunarodne istrage pripisuje Pyongyangu koji odbacuje bilo kakvu odgovornost. Krajem novembra Sjever je bombardirao južnokorejski otok Yeonpyeong, kada su ubijene četiri osobe.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje ponovo je u srijedu pozvalo Pyongyang da započne odvojene razgovore o nuklearnom pitanju, kako bi pokazao volju za nuklearno razoružanje.