Svijet
0

Šest osoba osuđeno na smrt zbog nemira u Urumqiju

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kineski sud u zapadnoj oblasti Xinjiang osudio je u ponedjeljak na smrtnu kaznu šest osoba zbog ubistava i drugih krivičnih djela počinjenih tokom julskih sukoba između pripadnika muslimanskih Ujgura i Han Kineza u gradu Urumqiju, kada je skoro 200 ljudi poginulo.

Još jedna osoba je osuđena na doživotnu robiju, javila je kineska agencija Xinhua, ne precizirajući da li postoji mogućnost da neka od izrečenih smrtnih kazni bude ublažena, što se ponekad dešava u Kini.

Državna TV stanica emitirala je snimke na kojima se vide opustošene ulice i jako osiguranje oko zgrade suda. Sve prodavnice i tvrtke u toj oblasti su zatvorene.

Kineske vlasti su prošlog mjeseca najavile da će uskoro biti izrečene prve kazne optuženima za učešće u nemirima. Ukupno je 21 osoba optužena za ubistva, namjerno izazivanje požara, pljačke i uništavanje imovine tokom sukoba u Urumqiju, koji su izbili 5. jula.

U sukobima je prema zvaničnim podacima poginulo 197 osoba, većinom Han Kineza, a više od 1.600 ih je povrijeđeno, podsjetila je agencija Reuters.

Protesti u Urumqiju, gradu sa 2,3 miliona stanovnika, 3.270 kilometara zapadno od Pekinga, organizirani su u znak protesta zbog načina na koji je vlada reagirala u sukobima u junu, između pripadnika većinskog naroda Han i Ujgura u Shaoguanu, u kojima su ubijena dva Ujgura.

Autonomna oblast Xinjiang se nalazi 3.000 kilometara sjeverozapadno od Pekinga i pokriva šestinu kineskog teritorija.