Francuska
0

Šest bombi pronađeno u ETA-inim skrovištima

FENA
Najmanje šest bombi spremnih za upotrebu otkriveno je ovih dana u tajnim skrovištima ETA-e na jugu Francuske, doznaje se u subotu od izvora bliskih istrazi.

Tri od šest bombi u petak je pronašla policija iz poduprave za borbu s terorizmom (SDAT, pri glavnoj upravi pravosudne policije) u tajnom skrovištu u Vieussanu, a tri u drugom skrovištu u Minervei, navodi AFP.

U bombama nije bilo punjenja ni detonatora koji se umeću neposredno prije postavljanja bombe kako bi se spriječila slučajna eksplozija pri rukovanju.

Sedma bomba otkrivena je u jednom od šest tajnih skrovišta koji su od srijede pronađeni u Francuskoj, saopćilo je u subotu u Madridu španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.

U atentatu koji se pripisuje ETA-i, a dogodio se 30. jula na ostrvu Mallorci (Baleari), upotrebljena je bomba takva tipa, postavljena pod automobil, pri čemu su ubijena dva španjolska policajca, navode španjolski istražitelji.

Od početka godine policija je zaplijenila više od tone eksploziva iz ETA-inih skrovišta, uglavnom u Francuskoj, ali i u Španjolskoj, dodaje ministarstvo.

Po francuskom izvoru, ETA je "prije nekoliko godina promijenila strategiju sakrivanja" oružja i streljiva.

Dok je ranije "gomilala veće količine oružja u kućama i štalama, danas čuva manje količine na više mjesta, a uglavnom su zakopane u prirodi i dobro su sakrivene", navodi isti izvor.