Svijet
0

Šešelj: Nije bilo napada na Hrvate u Vojvodini

FENA
Optuženi Vojislav Šešelj tvrdio je u četvrtak pred Haškim sudom (ICTY) da u Vojvodini 1992. godine nije bilo napada na Hrvate, a svjedok optužbe Anthony Oberschall je ostao pri iskazu da su hrvatski civili napadani.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za progon, ubistva, mučenje, deportacije, prisilno premještanje, okrutan tretman, pljačku i bezobzirno uništavanje naselja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao i za protjerivanja Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci, 1991.-1993.

Američki profesor sociologije Oberschall je na poziv Tužilaštva analizirao oko 400 tekstova Šešeljevih govora i javnih nastupa koje je u 40 zbirki objavila Srpska radikalna stranka.

Tokom unakrsnog ispitivanja Šešelj je pozvao Oberschalla da precizira gdje su se i kada dogodili napadi na vojvođanske Hrvate, a svjedok je uzvratio da se detalji mogu naći u izvještajima tadašnjeg izvjestitelja UN-a za ljudska prava Tadeusza Mazowieckog.

"Ja tvrdim da nije bilo nikakvih napada", kazao je Šešelj, nazivajući Mazowieckog "lažovom" zato što je, po njemu, tvrdio da je u Vojvodini bilo napada i na Mađare.

Optuženi je opovrgavao i nalaz iz Oberschallove analize da je namjerno u javnosti insistirao na pretjeranom broju ubijenih u logoru Jasenovac, kako bi među Srbima pobudio osjećaj da su bili i ostali žrtve, prenijela je Beta.

"Ja sam iznosio službene podatke bivše Jugoslavije - da je bilo 1.700.000 žrtava Drugog svjetskog rata, a da je u Jasenovcu ubijeno 700.000", rekao je Šešelj.

Oberschall je odgovorio da su te cifre "uvećane" i da je u Jasenovcu, prema podacima udruženja porodica žrtava, ubijeno između 80.000 i 100.000 ljudi.

Osvrćući se na nalaz svjedoka da je javnim spominjanjem "amputacije Hrvatske" zagovarao nasilje, Šešelj je rekao da je taj pojam prvi 1928. godine upotrijebio kralj Aleksandar. "Ta amputacija, nažalost, nije izvedena blagovremeno", naznačio je.

Šešelj je sugerirao i da su njegovi govori o opasnosti od "panislamizma" i "muslimanskog fundamentalizma" bili opravdani, na šta je Oberschall kazao da je Šešelj pritom opisivao Muslimane kao "teroriste, koljače, ustaše".

Ispitujući svjedoka o nacionalnim stereotipima, Šešelj je tvrdio i da je predsjednik Francuske Jacques Chirac na samitu EU-a 1995. nazvao Srbe "narodom razbojnika i terorista".

Oberschall je rekao kako ne vjeruje da je Chirac to izjavio i da Šešelj "pokušava opravdati sebe napadajući druge".

Svjedočenje Oberschalla je završeno, a suđenje Šešelju bit će nastavljeno 8. januara.