Svijet
0

Senatori pozivaju Busha da odustane od slanja pojačanja u Irak

FENA
Senatori John Warner, Ben Nelson i Norm Coleman govore o prijedlogu rezolucije koja poziva predsjednika da odustane od slanja pojačanja u Irak.

Skupina senatora iz Republikanske i Demokratske stranke predložila je usvajanje rezolucije koja poziva predsjednika Georgea Busha da odustane od slanja pojačanja u Irak.

Predsjednik je prije dvije sedmice predložio slanje oko 21.000 dodatnih vojnika u Irak kako bi se stabilizirala situacija i okončalo nasilje između sunita i šiita.

Republikanski senator John Warner, koji je jučer predložio rezoluciju protiv slanja pojačanja, smatra da bi iračka vlada, a ne američka vojska, trebala biti odgovorna za zaustavljanje vjerskog nasilja.

Warner je dodao da američke snage u Iraku ne mogu kvalitetno reagirati na 'bezumno i za nas teško razumljivo' vjersko nasilje – jer ne poznaju jezik a niti kulturu Iraka.

Republikanska senatorica Susan Collins podsjetila je da su vojna pojačanja slana u Irak i ranije i da nisu dovela do uspjeha, te da se kriza može riješiti jedino političkim dogovorom iračkih frakcija, javio je Glas Amerike.

Rezolucija koju su sinoć predložili senatori iz obje stranke nema obavezujuću snagu – jer je predsjednik vrhovni zapovjednik vojske.

No, kako je rekao demokrat Ben Nelson, rezolucija je poruka Bijeloj kući da 'razmotri druge opcije'.