Svijet
0

Senat odbacio novi prijedlog proturatnog zakona

FENA
Američki Senat je blokirao u srijedu posljednji pokušaj demokrata, koji se protive ratu u Iraku, da zaustave strategiju predsjednika Busha, odbacivši mjeru kojom se htjelo ograničiti broj vojnika na terenu. Ovaj je neupsjeh razočarenje za demokrate koji nikako ne mogu da preusmjere tok nepopularnog rata u Iraku.

Senat, koji broji 100 članova, izglasao je sa 56 glasova protiv a 43 za ovu mjeru kojom se predlaže da periodi odmora vojnika budu onoliko dugi koliko i njihovo borbeno prisustvo. Međutim, trebala je većina od 60 glasova da bi zakon bio usvojen.

Prema protivnicima, ovaj prijedlog zakona je bio ustvari skriveni pokušaj da se ograniči kontingent u Iraku. Njegovi branioci, priznavši ipak da bi takav zakon imao uticaja i na ograničavanje broja vojnika na terenu, izjavili su da je on bio od vitalnog značaja da ublaži pritisak na američku vojsku.

Čak i sekretar odbrane Robert Gates je upozorio da je tražio od predsjednika Busha da stavi svoje veto na mjeru ako bi ona bila usvojena, radilo se o pokušaju demokrata da preuzmu od Busha kontrolu rata.

Ovaj neuspjeh je razočarenje više za demokrate, koji su u novembru preuzeli kontrolu u Kongresu, ali nikako nisu uspjeli da preusmjere tok rata koji je postao vrlo nepopularan u zemlji.