Svijet
0

Seksualno zlostavljanje djevojčica u New Delhiju sve učestalije

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Najnovije vijesti o silovanju djevojčica u indijskoj prijestolnici izazvale su val ogorčenja, nakon što su dvije djevojčice silovane. Pritisci i kritike na gradske vlasti u New Delhiju su sve izraženije.

Arvind Kejriwal, jedan od zabrinutih građana je optužio vlasti u New Delhiju da ne čine dovoljno da zaštite djevočice od seksualnog zlostavljanja. Najnovije vijesti govore o silovanju jedne četverogodišnje djevojčice i jedne djevojčice od dvije i po godine, koju su silovala dvojica muškaraca.

Prije dvije godine Indija je pooštrila svoje zakone o seksualnom zlostavljanju nakon silovanja i ubistva jedne studentice.

"Učestalo silovanje maloljetnica u Indiji je zabrinjavajuće, a policija ne radi dovoljno da zaštiti našu djecu", poručio je Kejriwal i dodao da ukoliko gradske vlasti ne mogu da se izbore s tim da bi ovlasti nad policijom trebali prenijeti na državni nivo.

Silovana djevojčica od dvije i po godine prema policijskom izvještaju je bačena u park u blizini svog doma. Policija još nikoga nije uhapsila a djevojčice su na liječenju.

New Delhi je u 2014. godini imao 2.000 prijavljenih slučajeva silovanja i drugih oblika seksualnog zlostavljanja.