Poruke iz Dohe
0

Šeik Tamim: Katar je suočen sa kritikama bez presedana zbog Svjetskog prvenstva

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Katar se suočio sa kritikama bez presedana otkako je dobio kandidaturu za domaćina Svjetskog fudbalskog prvenstva 2022., rekao je u utorak njegov vladar, emir šeik Tamim bin Hamad al-Thani.

"U početku smo se bavili ovim pitanjem u dobroj namjeri", rekao je šeik Tamim u televizijskom govoru o politici, dodajući da su neke od ranih kritika bile konstruktivne.

Ali, rekao je, kampanja protiv Katara se proširila da "uključuje izmišljotine i dvostruke standarde koji su bili toliko okrutni da je, nažalost, mnoge ljude nagnalo da dovode u pitanje prave razloge i motive kampanje".

Katar, prva bliskoistočna zemlja koja je domaćin Svjetskog prvenstva, naišao je na intenzivne međunarodne kritike zbog načina ophođenja prema stranim radnicima i restriktivnih socijalnih zakona, podsjeća Reuters.

Emir se obraćao na sjednici savjetodavnog vijeća Shura zaljevske arapske države dok se Doha priprema da bude domaćin glavnog svjetskog fudbalskog događaja, koji počinje 20. novembra.

Katar očekuje 1,2 miliona posjetitelja tokom prvenstva, stvarajući neviđeni logistički i policijski izazov za malu zaljevsku arapsku državu.

"Prihvatili smo ovaj izazov iz naše vjere u naš potencijal da se uhvatimo u koštac s misijom i učinimo je uspješnom. To je prvenstvo za sve, a njegov uspjeh je uspjeh za sve", rekao je šeik.

Doha je uvela reforme uključujući pravila za zaštitu radnika od vrućine i mjesečnu minimalnu platu od 1.000 rijala (275 dolara), i kaže da nastavlja da razvija svoj sistem rada.