Velika Britanija
0

Šef MI-5 poriče saučesništvo njegove agencije u torturi

FENA
Jonathan Evans (Foto: Reuters)
Jonathan Evans (Foto: Reuters)
Šef britanske sigurnosne i kotraobavještajne službe MI-5 Jonathan Evans porekao je u petak da je njegova agencija saučestvovala u torturi koju su nad osobom s boravištem u Velikoj Britaniji provodili američki agenti iz CIA-e.

Reagirajući na presudu britanskog Apelacionog suda da je služba MI-5 znala da je Binyam Mohamed, porijeklom iz Etiopije, bio mučen i tako prekršila ljudska prava, Evans je u članku objavljenom u listu Daily Telegraph rekao kako je izuzetno važno da se "zadrži fer viđenje onoga što se dogodilo i izbjegavaju teorije urote i karikiranje".

Šef MI-5 je naglasio da bi kritike upućene njegovoj službi mogle ići naruku neprijateljima zemlje, koji se ne služe samo bombama i mecima, "već i propagandom i kampanjama u cilju slabljenja naše volje i sposobnosti da im se suprotstavimo".

Britanska služba je na meti oštrih kritika od srijede kada vlada nije uspjela pred sudom odbraniti svoju odluku o nedijeljenju informacija o okrutnom tretmanu kojem je Mohamed bio izložen tokom ispitivanja, prenosi Reuters.

Mohamed tvrdi da su ga tokom zatočeništva najprije u Pakistanu, zatim u Maroku, Afganistanu i zatvoru Guantanamo na Kubi američki agenti redovito podvrgavali metodama kao što su uskraćivanje sna i prijetnje, a da su agenti MI-5 za to znali.

Evans, međutim, prihvaća da britanska agencija nije dovoljno brzo zapazila "obrazac u lošem ophođenju SAD-a prema zatvorenicima" nakon terorističkih napada na New York i Washington 11. septembra 2001. godine, ali da sama "nikada nije sudjelovala u torturi, niti to sada čini, niti potiče druge da to čine u njeno ime".

Binyam Mohamed je uhapšen 2002. godine u Pakistanu zbog navodnih veza s Al-Qaidom. Protiv njega nikada nije podignuta optužnica, a u Veliku Britaniju je vraćen 2009. godine.