Politički utjecaji
119

SDA optužila Trojku da želi kontrolu nad Javnim RTV servisom, Konaković kaže da je cilj nezavisnost medija

F. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Iz Stranke demokratske akcije (SDA) optužili su Elmedina Konakovića (NiP) da želi Javne RTV servise staviti u službu vlasti i Trojke. Sa druge strane Konaković poručuje da je cilj Trojke neovisan javni servis.

"Ucjena predsjednika NIP-a da će problemi finansiranja javnih medijskih servisa, FTV-a i BHRT-a, biti riješeni kada budu instalirani kadrovi 'koji rade onako kako politike Trojke od njih traže', skandalozan je nasrtaj na slobodu medija. Javni medijski servisi moraju biti u službi građana, koji ih i finansiraju, a ne u službi vlasti, kako bi to u nevjerovatno autokratskom maniru željeli Konaković i Trojka", naveli su iz SDA.

Poručuju da interes javnosti, uređivačka nezavisnost i poštivanje novinarskih standarda moraju biti principi rada javnih medijskih servisa, a ne želje pojedinih političara da se provode i pravdaju njihove promašene politike.

"Ovo nije prvi put da Trojka, a naročito Konaković, vrši pritisak na medije, kao i direktno na novinare koji kritikuju njihov rad. Trojka bi, onako kako je dovedena na vlast - suspenzijom Ustava, očigledno željela i da vlada - suspenzijom slobode medije. Postaje sve očiglednije kako je i posljednja kriza sa naplatom RTV takse vještački izazvana upravo kako bi Trojka, po 'Konakovićem modelu', zavladala javnim servisima", stoji u saopćenju SDA.

Konaković za Klix.ba ističe da su politike Trojke jasne, a to je potpuna nezavisnost medija, a ne politika unutar medija.

"Zato i kažemo, doći će na čelo menadžeri koji će imati zadatak da obezbjede potpunu neovisnost medijama o politikama. Ne ovo što sad gledamo što SDA i DF kreiraju zajedno skoro već dvije decencije. Ne čudi me da SDA to tako shvata, da SDA bolje shvatala našu realnost ova bi zemlja bila u punoj poziciji", kazao je Konaković.