Svijet
27

Saudijska Arabija Trumpa posmatra kao poslovnog čovjeka, koji zna postići dogovor

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Dok su brojne zemlje zabrinute zbog eventualnih posljedica nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, dugogodišnji saveznik SAD-a Saudijska Arabija čini se da sa blagonaklonošću gleda na pobjedu Trumpa, koji bi svojim odlukama mogao poboljšati poziciju Saudijske Arabije, naročito u odnosu prema Iranu.

Kraljevska porodica Saudijske Arabije rijetko komentariše određene globalne procese, ali čini se da im pobjeda Trumpa odgovara, jer im stavovi konzervativnih članova Republikanske partije SAD-a odgovaraju, naročito u odnosu prema Iranu i regionalnoj sigurnosti, prenosi NBC.

Mnogi Republikanci suprostavili su se postizanju dogovora o nuklearnom programu Irana i ukidanju sankcija toj zemlji početkom ove godine, kada se i Saudijska Arabija osjetila izdanom zbog podrške SAD-a tom sporazumu.

Trump je taj sporazum s Iranom nazvao najgorim i obećao da će mu prioritet biti da ga ukine.

Uprkos Trumpovim stavovima o muslimanima, Saudijci se nadaju da će njegova vanjska politika vratiti tradicionalnu saradnju koju su SAD i Saudijska Arabija imale u prošlosti.

Saudijski kralj Salman čestitao je pobjedu Trumpu nekoliko sati nakon njegove pobjede i naglasio da se nada povratku starim dobrim odnosima.

Sadad Al-Husseini, bivši izvršni potpredsjednik i član Upravnog odbora u državnom vlasništvu naftnog giganta Aramco, kazao je da je politika Georga Busha bila katastrofa, jer je rat u Iraku povećao utjecaj Irana u regiji, što Saudijskoj Arabiji ne odgovara. Kazao je kako Obama nije postigao ništa posebno, ali da je Trump biznismen i da zna kako napraviti dogovor.

Ahmad Al-Ibrahim, politički analitičar iz Saudijske Arabije ističe da se sa Trumpom može pregovarati.

"To je čovjek koji vam otvoreno kaže da vas mrzi, ali vas pozove na razgovor i ponudi rješenje", kazao je on.