Svijet
0

Sastanak SAD-a i Sjeverne Koreje u New Yorku

FENA
Američki i sjevernokorejski zvaničnici razgovarat će u četvrtak u New Yorku o poboljšanju bilateralnih odnosa i spornom nuklearnom programu Pyongyanga.

Sjevernokorejsku delegaciju predvodi zamjenik šefa diplomatije Pyongyanga Kim Kye-Gwan, dok se na čelu američke delegacije nalazi specijalni izaslanik SAD-a za Sjevernu Koreju Stephen Bosworth.

Razgovori, koji bi trebalo da se nastave i sutra, održat će se u sjedištu američke misije u Ujedinjenim nacijama, javio je AFP.

Očekuje se da će Kim i Bosworth razgovarati o poboljšanju bilateralnih odnosa i načinu na koji bi ponovo mogli da se pokrenu pregovori između Sjeverne Koreje i SAD-a, Kine, Južne Koreje, Japana i Rusije.

Sjeverna Koreja je izvela nuklearne probe 2006. i 2009. godine, nakon što je u principu pristala, tokom šestočlanih pregovora 2005. godine, da okonča svoj nuklearni program.

Pregovori su u zastoju od 2008. godine, kada je Pyongyang odlučio da u njima ne učestvuje.

Sastanak u New Yorku najavljen je nakon što su se u pauzi konferencije o sigurnosti u Aziji, održane na Baliju, iznenada sastali izaslanici za nuklearna pitanja Sjeverne i Južne Koreje.