Financial Times
0

Sarkozyjev mandat vrlo uspješan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Financial Times analizira u ponedjeljak domete šestomjesečnog mandata francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja na čelu EU.

Sarkozy, konstatira list, nikada nije bio zaljubljenik u EU i kao pravi degolist odlučno brani francuske nacionalne interese.

Ipak, nema sumnje da je njegov mandat bio vrlo uspješan, u periodu punom ogromnih izazova.

Sarkozy se, nastavlja FT, uspješno uhvatio u koštac s ekonomskom krizom, preuzeo je inicijativu tokom rusko-gruzijskog sukoba, bio je i čvrst i fleksibilan kada je Irsku trebalo privoljeti da ipak organizira drugi referendum o Lisabonskom ugovoru.

Pritom nije nastupao samostalno, već je uspješno sarađivao s Evropskom komisijom i Evropskom centralnom bankom, pa čak i sa Evropskim parlamentom.

Iako nisu baš sve njegove inicijative bile krunisane uspjehom, u kriznim vremenima, korisno je na položaju predsjedavajućeg EU imati političara teške kategorije, ocjenjuje Financial Times.

Umjesto Sarkozyja, položaj od 1. januara preuzima šef češke države Vaclav Klaus, nepopravljivi euroskeptik.

Češka vlada u parlamentu nema većinu, vladajuća stranka je podijeljena, Češka još uvijek nije ratificirala Lisabonski ugovor i mnogi u Bruxellesu strahuju da će se malo toga obaviti tokom češkog mandata.

Lisabonski ugovor predviđa ukidanje šestomjesečnih rotirajućih mandata predsjedavajućeg i ustoličenje stalnijeg predsjednika.

Čak i tada će na tom položaju morati da bude jak vođa, spreman da nagovara, pa i prisiljava 27 članica da sarađuju, smatra Financial Times.