Svijet
0

Sarkozy izložio prioritete francuskog predsjedanja EU-om

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kazao je u četvrtak da će predložiti rješenje za Lisabonski ugovor u oktobru ili decembru, nakon konsultacija s irskim čelnicima.

"Francusko predsjedništvo predložit će metod, i nadam se, rješenje, u oktobru ili decembru", rekao je Sarkozy pred Evropskim parlamentom u Strasbourgu, gdje je predstavio prioritete francuskoga šestomjesečnog predsjedanja EU-om, javio je AFP.

"Ići ću u Irsku 21. jula kako bih ih saslušao, razgovarao i pokušao naći rješenja", naglasio je i dodao da se bez reformiranja institucija EU ne može širiti izvan granica od 27 država.

"Neće biti novih ugovora. Ili Lisabon ili Nica. Ako želimo proširenje, a ja to želim, prije novoga proširenja moramo imati nove institucije. Naši prijatelji na Balkanu, Hrvatska i Srbija, moraju se ohrabriti. Kada je riječ o Hrvatskoj, moramo nastaviti pregovore, ali svako treba pokazati odgovornost za svoj dio posla. Odgovornost Evrope je stvoriti nove institucije", rekao je Sarkozy.

"Potrebno je ne uznemiravati previše Irce a istovremeno znati u kojim uvjetima i s kakvim ugovorom ćemo organizirati evropske izbore u junu 2009.", objasnio je on. "Ostaje nam malo vremena, ne mnogo", dodao je Sarkozy.

Francuski predsjednik naglasio je da nema drugog mogućeg ugovora osim Lisabonskoga, koji može omogućiti Evropskoj uniji bolje funkcioniranje 27 država, ili i dalje zadržati na snazi aktuelni Sporazum iz Nice.

U tom kontekstu Sarkozy je ponovno zatražio od poljskog predsjednika da "ispoštuje" svoju riječ i ratificira Lisabonski ugovor, nakon što je Lech Kaczynski izjavio da će odbiti potpisati tekst i da će to uraditi samo ako ga Irska odobri na novom referendumu.

"On je lično pregovarao o Lisabonskom ugovoru", rekao je Sarkozy, "on je dao svoju riječ, riječ se mora ispoštovati jer je to pitanje morala".

Šef francuske države također je ponovno upozorio kako smatra da EU ne može nastaviti svoje proširenje bez provedbe Lisabonskog ugovora. On je rekao kako ne želi "ostaviti nikoga iza", te da "Evropa s nekoliko brzina može biti posljednja mogućnost".

Sarkozy je naveo velike prioritete francuskog šestomjesečnog predsjedanja, počevši od toga da države članice i Evropski parlament usvoje do kraja decembra paket mjera koje je Evropska komisija predložila u januaru u borbi protiv klimatskog zagrijavanja.

"Ako svaka zemlja počne ponovno da pregovara tačku koja joj najviše smeta, nećemo nikada doći do dogovora, zbog toga tražimo od Parlamenta da stane na našu stranu, te da se do decembra usvoji ovaj paket mjera", rekao je on.

Ljevičarskim poslanicima, često nepovjerljivim prema "paktu o imigraciji", drugom važnom prioritetu Francuske u jačanju borbe protiv imigracije, Sarkozy je poručio da, samo ako se domognemo evropske politike, možemo izaći iz nacionalnih rasprava u kojima ekstremisti koriste bijedu jednih i strah drugih u korist vrijednosti koje nisu naše".