Najsnažniji ove godine
23

Šangaj se priprema za tajfun, otkazani svi letovi

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Svi letovi na dva međunarodna aerodroma u Šangaju su otkazani zbog snažnog tajfuna koji će zahvatiti najveći kineski grad.

Riječ je o tajfunu Muifa, 12. ciklonu koji će se spustiti na kinesko tlo ove godine. Vlasti očekuju da će biti najsnažniji.

Brojni letovi su već odgođeni u priobalnim dijelovima zemlje zbog dolaska od oluje, a šangajski aerodromi su ih otkazali. Tajfun se očekuje u večernjim satima po lokalnom vremenu, a u blizini Šangaja će valovi biti visoki do pet metara.

Državna televizija je upozorila na obilnu kišu tokom noći na istoku koji je gusto naseljen. Uspostavljeni su privremeni evakuacijski centri širom Šangaja, kao i hitna evakuacijska zona koja se širi do 20 kilometara izvan grada.

U gradu Ningbu južno od Šangaja zatvorene su škole, a izdano je crveno upozorenje, najviši nivo u Kini kada je riječ o vremenu. Stanovništvo je upozoreno na poplave.

Tajfun će djelomično zahvatiti i grad Zhoushan, jedan od najprometnijih kada je riječ o teretu. Očekuju se vjetrovi brzine do 172 km/h. Oko 7.400 komercijalnih plovila je pronašlo utočište u lukama provincije Znejiang nakon naredbe vlasti zbog dolaska oluje.

Oko 13.000 osoba koje su se nalazile na otocima i turističkim lokacijama je evakuisano.

Očekuje se da će tajfun zahvatiti 12 od 31 kineske provincije u narednim danima.