Spektakularni vatrometi u svijetu
0

Samoa nije imala jučerašnji dan, ali zato im prvima dolazi 2012.

Sarajevo-x.com
Nakon što je jučer preskočila dan u računanju vremena mala ostrvska država Samoa u Tihom okeanu danas će prva dočekati 2012. godinu. Nova godina će po našem vremenu na vrata Samoe zakucati tačno u 11 sati.

Ova država možda neće imati spektakularan vatromet i slavlje poput onih u New Yorku, Londonu, Parizu ili drugim svjetskim metropolama, ali će od sada uvijek prva slaviti. Samoanci su prije 119 godina izabrali dosadašnje računanje vremena kako bi olakšali trgovinu sa sa SAD-om i Evropom. No, jučer su jednostavno izbrisali petak, pa su sada u istoj vremenskoj zoni kao njihove komšije u Okeanji.

Većina država svijeta 2011. dočekuje u dubokoj ekonomskoj krizi i sa najsiromašnijim budžetima do sada, sa rekordnim brojem nezaposlenih i ogromnim zaduženjima. Međutim, to neke neće spriječiti da i Novu 2012. dočekaju u spektakularnom slavlju i uz zadivljujući vatromet.

Iz Australije, odnosno iz Sydneya koji danas u 14 sati dočekuje 2012. su već najavili da će nadmašiti sami sebe. Tamo će na organiziranom dočeku Nove godine prisustvovati oko milion i pol ljudi, a pirotehnika koja će poslužiti za spektakularan vatromet se broji u tonama.

Spektakularno će bez sumnje biti i u New Yorku, ali i u Brazilu na plaži Copacabana, uz ritmove muzike i ples zanosnih žena.

Država koja će posljednja dočekati 2012. godinu je Američka Samoa i to u nedjelju u 12 sati po našem vremenu.