Svijet
0

Samit G20 bit će održan u jednom muzeju u Washingtonu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Bijela kuća izabrala je jedan od muzeja Washingtona za održavanje samita industrijski najrazvijenijih zemalja i novonastalih velikih ekonomija kako bi pokušali naći odgovor na aktuelnu ekonomsku krizu, objavila je u petak glasnogovornica Bijele kuće.

Samit, planiran za 15. novembra, održat će se u National Building Museumu, lijepoj zgradi od cigala posvećenoj arhitekturi i izgradnji, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Ovaj samit čelnika G20 poslužit će, prema Bijeloj kući, da se razmotre uzroci najgore finansijske krize od 1929. i da se izlože principi reformi neophodnih da se spriječi da do nje ponovo dođe.

Predsjednik George W. Bush imenovao je tri člana svoje administracije da organiziraju ovaj samit: Dana Pricea, predsjednikova pomoćnika za međunarodne ekonomske poslove, Rubina Jefferyja, zamjenika državnog sekretara za ekonomiju, poslove i poljoprivredu, i Davida McCormicka, zamjenika sekretara ministarstva finansija za međunarodne poslove, rekla je Perino.

"Oni će pomoći da se definira agenda samita, da se uključe ideje i preporuke njihovih međunarodnih kolega, te pronađe konsenzus o principima reformi finansijskoga sistema", rekla je ona.