Svijet
0

Samit Bush - Putin u Kennebunkportu

FENA
Putin i Budh
Putin i Budh
Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush se nada da će mu jastozi i jedrenje na očevoj jahti pomoći da omekša ruskog lidera, piše u ponedjeljak britanska štampa.

Dnevnik Daily Telegraph primjećuje da je Vladimir Putin prvi svjetski državnik koga je Bush mlađi doveo u porodičnu vilu na sjeveroistoku SAD-a, u kojoj je je njegov otac ugostio, između ostalih, Mihaila Gorbačova, Margaret Thatcher, Jitzaka Rabina i Lecha Valensu.

George Bush mlađi uvijek je više volio goste primati na svom ranču u Teksasu, ali se, prema Daily Telegraphu, vjerovatno ponadao da će hladnoratovska taktika njegovog oca doprinijeti oživljavanju odnosa s ruskim liderom koji su očigledno zahladnjeli.

Daily Telegraph donosi i spisak pitanja o kojima će svakako biti govora u Kennebunkportu, u američkoj državi Mejn. Na njemu su Iran, planirani američki antirakteni odbrambeni štit, Kosovo i ljudska prava u Rusiji.

No predsjednik Bush bi, ako se dohvati ljudskih prava, mogao štošta čuti od Vladimira Putina, upozorava Financial Times. Ruski predsjednik je prošle sedmice održao govor u kojem je istaknuo da su "sumorne stranice" ruske historije "manje grozne" nego u nekim drugim zemljama.

"Nikada nismo upotrijebili atomsko oružje protiv civila, nikada nismo hiljade kilometara tuđe teritorije zagadili hemikalijama, nikada nismo na jednu malu zemlju poput Vijetnama bacili više bombi nego što je upotrijebljeno tokom cijeloga Drugog svjetskog rata", rekao je Vladimir Putin u govoru koji je održao, ni manje ni više, nego nastavnicima historije.

Prema Financial Timesu, analitičari tu vrstu retorike vide kao pokušaj da se ojača popularnost aktuelnog režima i osigura njegov kontinuitet nakon predsjedničkih izbora u Rusiji zakazanih za iduću godinu.