Svijet
145

Samantha Power još jednom podsjetila svijet na etničko čišćenje u BiH

Klix.ba
Ban Ki-moon, generalni sekretar UN-a i Samantha Power, ambasadorica SAD- u UN-u
Ban Ki-moon, generalni sekretar UN-a i Samantha Power, ambasadorica SAD- u UN-u
Samantha Power, nova ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama, održala je protekle noći svoj prvi javni govor otkako je na ovoj poziciji. Tom prilikom je podsjetila mlade aktiviste za ljudska prava na etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini.

Tokom govora na Univerzitetu California u Los Angelesu (UCLA), Power je kritikovala birokratski aparat UN-a, ali i pohvalila uključenost ove organizacije u rješavanje konflikata širom svijeta.

"Iako su Ujedinjene nacije uradile nevjerovatan posao u svijetu, bilo je trenutaka kada je organizacija izgubila svoj put, a ideologija i politika imale svoj utjecaj", kazala je Power.

Samit je trajao četiri dana a organizovali su ga članovi grupe "Invisible Children" zahvaljujući kojoj je priča o ugandskom ratnom vođi osumnjičenom za ratne zločine Josephu Konyju obišla svijet.

Power je pohvalila njihov angažman i podsjetila na probleme ljudskih prava u svijetu, konkretno, na etničko čišćenje bosanskih muslimana tokom rata u BiH zbog čega je odlučila biti izvjestiteljica iz naše zemlje te 1993. godine, piše Associated Press.

"Nedugo nakon što sam završila srednju školu, otvorila sam novine i vidjela sam nešto užasno. Mršave ljude koji su bili zatvoreni u koncentracionim logorima u BiH samo zbog toga što su bili muslimani. Pola stoljeća nakon holokausta, genocid se dešavao u srcu Evrope. Pitala sam se šta mogu uraditi. Pomislila sam da mogu postati novinarka i podići svijest o tome šta se dešava", kazala je Power, između ostalog, sototinama maldih ljudi na UCLA-u.

Govor o BiH možete pratiti od 1:39:00.

Prema njenoj definiciji, Samantha Power je "Dijete Bosne". Ova rođena Irkinja u SAD je stigla kada je imala devet godina. Međutim, kako piše New York Times, sazrijevala je i odrasla u našoj zemlji, gdje je kao reporterka boravila tokom rata. Baš kao što su generacije prije nje sazrijevale u Vijetnamskom ili Drugom svjetskom ratu.

"Naše viđenje 'američke moći' rođeno je u BiH", kazala je svojevremeno Power, autorica knjige "A Problem From Hell", koja govori o genocidu u Bosni i Hercegovini i učešću SAD-a u zaustavljanju krvoprolića na Balkanu.

U BiH je stigla 1993. godine, zajedno sa desecima svjetskih reportera. Svjedočila je, kako kaže, nevjerovatnim zločinima nad stanovništvom u BiH koje je ubijano, ne zbog toga što su nešto počinili, već zbog onoga što jesu. Ali, za ovu tada 23-godišnju svršenicu Univerziteta Yale, bila je šokantnija činjenica da SAD nisu imale mnogo želje da zaustave genocid koji će uslijediti.

Power je konstantno pisala o zaustavljanju genocida i kritikovala Ujedinjene nacije što su "pale" na ispitu kada je riječ o genocidu u BiH i Ruandi.