Svijet
0

Salehi: Iran neće popustiti pod američkim pritiscima

FENA
Ali Akber Salehi (Foto: AFP)
Ali Akber Salehi (Foto: AFP)
Samo desetak dana uoči nuklearnih pregovora između Irana i šest svjetskih sila, iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi izjavio je u ponedjeljak da njegova zemlja neće popustiti pod američkim pritiscima kada je u pitanju njen nuklearni program.

"Zapad vjeruje da će Iran, poput većine zemalja, popustiti pod američkim pritiscima, ali je ta pretpostavka u osnovi pogrešna", izjavio je Salehi za lokalnu televizijsku stanicu Press TV.

Salehi je to izjavio samo desetak dana prije razgovora o spornom nuklearnom programu između Irana i grupe pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačke, poznate pod nazivom G5+1, zakazanih za 13. april u turskom gradu Istanbulu, prenosi Xinhua.

"Iranski zvaničnici potpuno su spremni da brane ostvarenja Islamske Republike na nuklearnom polju", izjavio je šef diplomatije te zemlje.

Salehi je kazao da su zapadne zemlje kovale bezbrojne urote protiv Irana, ali da je njegova zemlja uspjela da osujeti te urote.

"Zapadne zemlje vrše pritisak na Iran u posljednje 33 godine i uvode sankcije brojnim institucijama zemlje, uključujući i banke", kazao je Salehi, dodajući da bi sankcije "mogle izazvati manje probleme za nas, ali mi ćemo nastaviti da idemo svojim putem".