Svijet
0

Salam Fayyad: Izrael treba otvoriti prolaze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izrael treba otvoriti prolaze prema Gazi i prestati s izgradnjom kolonija na okupiranim teritorijima, izjavio je u srijedu palestinski premijer Salam Fayyed u Berlinu.

To što su Palestinci u srijedu silom prešli iz Gaze u Egipat da se snabdiju "svjedoči o teškoćama s kojim se suočavaju i o važnosti otvaranja prolaza" prema Izraelu, izjavio je Fayyad, javlja AFP.

Izrael je blokirao Gazu i njenih 1,5 miliona stanovnika od 17. januara, u znak odmazde za palestinsko raketiranje izrealskog teritorija.

Fayyad je insistirao na tome kako je neophodno da Izrael prestane s izgradnjom kolonija za naseljavanje Zapadne obale u trenutku kada je Jerusalem saopćio da je dobio neophodne dozvole za izgradnju 2.500 stanova u četvrtima istočnog Jerusalema.

Palestinski premijer je u srijedu imao odvojene razgovore u Berlinu s kancelarkom Angelom Merkel i njemačkim ministrom vanjskih poslova Frankom-Walterom Steinmeierom.

Steinemier je potvrdio da podržava izraelsko-palestinske pregovore i zaključivanje mirovnog sporazuma do kraja godine i najavio novu njemačku inicijativu za financiranje malih projekata za pomoć Palestincima na Zapadnoj obali, među kojim su škole i vrtići.